Molo RAINO Tshirts med print rainbow - smartware-eg.com
Polo Ralph Lauren GIRL ONE PIECE BODYSUIT BABY Body morning pink
Salomon X Ultra Mid 2 Spikes Gtx® Bk/Bk/Al
Carters SLEEPBAG STRIPE DINO Sovepose til baby turquoise
Clarks Gilman Mode Black Leather
Havaianas FLASH URBAN Badesko rose gold
Name it NITZUMMER Bikini bright rose
Av: Maren Ødegaard Røste Lost Ink NOLA STRAP STILETTO Ankelboots med høye hæler black
5. juli 2016

Tor Edvin Dahl har et enormt stort forfatterskap bak seg, men til tross for dette var han en ulest forfatter for meg. Etter å ha lest hans nyeste roman, Kenneth Bergstrøm II, er jeg fristet til å lese mer.

Tekst: Maren Ødegaard Røste / Foto: Cappelen Damm

 

Fanget i eksperimentet

Å finne seg selv er ikke et nytt motiv i litteraturen. Det samme gjelder middelaldrende menn i lett desperat identitetsjakt. Derfor er det veldig forfriskende å lese en roman som ikke fanges av klisjéene. TOM TAILOR Belte black
er en interessant og fascinerende historie om mannen som tilsynelatende ufrivillig fanges i et overveldende eksperiment. Idar Vik blir Kenneth Bergstrøm II. Men hvordan skjer det?

Idar Vik er en vanlig mann, kanskje litt for vanlig i følge ham selv. Men en dag skjer det noe som er veldig utenom det vanlige. På en alminnelig kveld på en pub i Oslo blir han snakket til av en kvinne. Bare dette er uvanlig for Idar Vik. Det viser seg at kvinnen tror at hun snakker med Kenneth Bergstrøm, utenriksjournalisten kjent fra NRK radio. Den bereiste, beleste, interessante og intellektuelle Kenneth Bergstrøm. Og Idar Vik? Han blir med på leken.

Den andre

For det er en lek. I hvert fall til å begynne med. Idar Vik nyter oppmerksomheten, og spiller med. Fra å være rimelig gjennomsnittlig og uinteressant er han plutselig med på å vekke interesse. I rollen som Bergstrøm har han spennende historier å fortelle, og de rundt ham lytter. Han opplever å gå fra å være usjarmerende og klønete, til å bli en modig mann med erotisk erobrerinstinkt. Og etter hvert blir også kvinnene mange. Kjersti, Christine, Karianne, Marte, Marianne. Vik leser seg opp på Bergstrøm, lærer alt om ham, leser bøkene han har skrevet, hører intervjuene han har laget, venter i nabolaget. Og alt er med på å gjøre leken sakte om til alvor.

«Men han hadde vært der. Han hadde vært det mennesket hun trengte. Hun hadde kalt ham Kenneth. Men det hadde vært ham, ham, ham.»

Uventet brudd og uventet spenning

Bokens første del er kalt «Dobbeltgjengeren». I den andre delen, «Skyggen», kommer et uventet brudd. Fra å følge Viks møysommelige arbeid som dobbeltgjengeren flyttes nå fokuset over på den andre siden. Kenneth Bergstrøm selv. Dette er med på å understreke alvoret som Viks lek er i ferd med å utløse, og grensene som forlengst er blitt overskredet blir her enda tydeligere. Viks identitetstyveri er med på å skape usikkerhet hos Bergstrøm selv. Hvem er han som utgir seg for å være meg? Er jeg bare en rolle? Er han mer ekte enn meg? Har jeg blitt borte? Her får jeg frysninger på ryggen.

Digitale fotspor

Dette er elegant gjort. Frysningene jeg får bunner først og fremst ut i hvor lett en slik handling er å gjennomføre. Vi legger alle igjen en uendelig rekke av spor, vi kan søkes opp overalt, googles, studeres, overvåkes. Vik går Bergstrøms veier i Google Earth før han våger å gå dem selv. Nå kommer han enda tettere på. Han hører hvordan porten knirker, ser hvordan postkassa er, oppdager hvor kona Marianne legger igjen sine spor. Men der han sitter hjemme i sin egen stue, vet han allerede nesten alt.

Skrekk i sakte film

Romanen fascinerer meg stort. Hva er det som driver Idar Vik? Er det jakt etter spenning? Tristesse? En vits? Et siste håp? Jeg føler ikke at jeg fikk svar på akkurat det, men det gjør heller ikke så mye. Vi som leser forstår raskt at dette ikke ender godt. Men det er ferden dit som blir overraskende spennende. Dette er skrekk i sakte film.

Tor Edvin Dahl har full kontroll. Romanen er språklig svært god, og den er elegant og imponerende konstruert. Det er en stille roman der mye skjer i et rolig tempo, og som gir leseren både bekreftelser og overraskelser underveis. Vi blir tilskuere til noe som gjør litt vondt, men som vi allikevel ikke klarer å vende oss bort fra. Og akkurat det er en veldig god litterær kvalitet.

Relaterte saker

Av: Thor Arne Sæterholen
Bugatti 06F6854 Cognac
Ralph Lauren Junior Ferry Thong Pink
Killtec ZWENNA Skijakke koralle
Pier One Dataveske black
Cabin Zero CLASSIC BACKPACK Ryggsekk original grey
Boss Hugo Boss Urbas 10167215 01 Black
Lässig 4KIDS BIG BACKPACK ABOUT FRIENDS Ryggsekk melange pink
adidas Originals Zx Flux El I Bold Pink/Bold Pink/Ftwr White
Versace Smykke gold goldcoloured
Nike Performance FREE TR FLYKNIT 2 Treningssko pure platinum/anthracite plum fog/mica blue/volt glow/white
Blue Seven Aline skjørt azalee
Tommy Hilfiger FLAG BELT Belte brown
Anna Field Curvy Jeggings black denim
Kanz BASICS 1/1 ARM Treningsjakke black iris/blue
Carters BOYS BEAR BABY SET Genser heather
Pier One Slim fit jeans mid blue denim
Bronx Sandaler med høye hæler black
Molo CAMELLIA Jerseykjole sunflower fields
23. april 2015

Crocs Modi Sport Clog Black/graphite

Gøhril Gabrielsen har skrevet en intens tekst Duffy 7323642 Black

Gøhril Gabrielsen har skrevet en intens tekst om en dramatisk ulykke, et trøblete sinn og en familie i oppløsning. Tekst: Thor Arne Sæterholen/Foto: Aschehoug For familien i Gøhril

Laster ...
Sense Organics ZGREEN MARCEL Lue navy melange
Birkenstock Navarino Regular Smooth Navy

Molo RAINO Tshirts med print rainbow

DUkhOFsfPR

Molo RAINO - T-shirts med print rainbow

Molo RAINO - T-shirts med print rainbow

Materiale & vedlikehold

Overmateriale :  60% bomull 35% polyester 5% elastan

Materiale :  Jersey

Produktdetaljer

Hals/utringning :  Rund hals

Mønster :  Stripet

Artikkelnummer :  M8524G05F-T11

Molo RAINO - T-shirts med print rainbow Molo RAINO - T-shirts med print rainbow